Dit keer een ander onderwerp dan je de laatste tijd van mij gewend bent.

Vandaag geen funnel- en automationfun maar een blog over een ander onderwerp waar ik je mee kan helpen.

Structureren, organiseren, plannen en focussen.

Man wat houd ik daar van. Toch heb ik er soms ook een haat-liefde verhouding mee. De tijd die ik besteed aan het (her)organiseren van mijn agenda, het structureren van mijn taken en mail kan ik soms beter besteden aan het daadwerkelijk uitvoeren van die taken. Maar ik zie dit hele proces als mijn quilty pleasure. Het zorgt na afloop altijd weer voor overzicht en zicht op the bigger picture.

Vandaag deel ik 4 populaire manier met je waarmee jij jouw productiviteit een boost kan geven. 4 methoden die je kunt integreren in je dagelijks planning. Mix en match de methoden naar hartenlust.

Eat that Frog
Met deze methode doe je de ​​belangrijkste taak voor de dag als eerste. Uitstellen is geen optie. Soms is het de taak die je het liefst wilt vermijden (vandaar het opeten van de kikker). Dit kan een taak zijn die te groot aanvoelt om aan te pakken of een taak die je een ongemakkelijk gevoel geeft. Doe ‘m gelijk in de ochtend  voordat je de kans krijgt om het uit te stellen. Is de taak te groot, deel ‘m op in kleine hapbare stukjes en start met het meest vieze (lees lastigste) hapje.

Pomodoro-techniek
De Pomodoro-techniek werkt het beste wanneer jij graag in korte sprints werkt met tussendoor geregeld een pauze. Deze methode werd eind jaren tachtig ontwikkeld door Francesco Cirillo. Een student die zich toelegde op slechts 10 minuten geconcentreerd studeren met een kookwekker in de vorm van een tomaat (pomodoro in het Italiaans).

Stel een timer in op 25 minuten en concentreer je op een enkele taak totdat de timer afgaat.

Neem een pauze van vijf minuten en herhaal de volgende 25 minuten.

Neem na vier intervallen een langere pauze van 20 tot 30 minuten.

Om je dag met de Pomodoro-techniek te plannen, schat je in hoeveel sessies van 25 minuten je nodig hebt om elke taak op je lijst te voltooien. Deze methode heeft als voordeel dat het je aanzet tot nadenken hoe lang het gaat duren voor je werk af is en is perfect te combineren met de wet van Parkinson. De wet van Parkinson is een wet, die stelt dat het werk van een taak uitdijt naar de tijd die beschikbaar is om een taak te realiseren: work expands to fill the time available for its completion.

Time blocking (mijn favoriet)
Met deze productiviteitsmethode verdeel jij je dag in verschillende tijdsblokken. Het beste werkt het om dit zo specifiek mogelijk te doen zoals  9.30 uur – 11.30 uur. Werk vervolgens zonder afleiding en besteed elk tijdsblok aan het voltooien van alleen een specifieke taak of reeks taken. Voor mij werkt een blok van 90 minuten het beste.

Net als de Pomodoro-techniek helpt deze methode om in te schatten hoe lang je met taken bezig bent. Zorg ook dat je blokken opneemt voor zaken als lunch, pauzes en reistijd.

Eisenhower Matrix (mijn tweede favoriet)
De productiviteitsmethode van de Eisenhower Matrix dwingt je om de urgentie en het belang van elke taak in overweging te nemen, in plaats van alleen te doen wat het meest urgent is – of het nu cruciaal is of niet. Deze methode verdeelt taken in vier kwadranten.

Maak om te beginnen je normale takenlijst, inclusief alle taken voor die dag. Sorteer ze vervolgens in de vier categorieën:

“Urgent en Belangrijk- doen, eat that frog”
“Niet-Urgent en Belangrijk-plannen in je agenda”
“Urgent en Onbelangrijk-delegeer als een pro”
“Niet Urgent en Onbelangrijk-skippen die handel”
Ben je hier bedreven in, dan houd je na verloop van tijd alleen een to do lijst over met  ‘Urgent en belangrijk’ en ‘Niet urgent maar wel belangrijk

Welke methode spreekt  jou aan?

Tijdsblokken in je agenda zetten?
Timen?
Je kikker op de nuchter maag eten?
Of vier op een rij?
Je las een blogartikel van EvenEef. De website van Eef Rhodee van der Kam. Een virtueel professional on a mission en parttime wereldreizigster.

Klik hier om te kijken wat ik voor je kan betekenen.

Je las een blogartikel van EvenEef. De website van Eef Rhodee van der Kam. Een virtueel professional on a mission en parttime wereldreizigster.

Wil je ontdekken wat ik voor je kan betekenen?

Meer artikelen

Wat begrijp je niet aan het woord midden?

Wat begrijp je niet aan het woord midden?

Mijn rij-instructeur voor de motor kijkt me streng aan. Na 10 minuten rijden, stoppen we op een parkeerplaats waar hij me deze vraag stelt. Het is duidelijk. Ik moet proberen om zoveel mogelijk in het midden van mijn eigen rijbaan te rijden. Daarnaast moet ik ook...

Lees meer