Heb je als ondernemer eindelijk besloten om te gaan samenwerken met een virtueel assistent, vertrekt ze voor 2 maanden naar het buitenland! Dat overkwam mijn klanten. 

Het fijne aan het werken met een virtueel assistent (VA) is dat zij of hij jou online én op afstand werk uit handen neemt. Da’s handig want dan hoef je geen extra werkplek op jouw kantoor te creëren. Voor mij als die VA betekent dit concreet dat ik overal ter wereld kan werken zolang er maar internet is.

Dat heb ik de afgelopen 2 maanden dan ook gedaan. In Guatemala heb ik reizen en werken gecombineerd. Voor mij een droom die uitkwam.

“Fijn voor je”, denk je nu “maar hoe is dit op afstand werken voor mij? Waarom zou ik samenwerken met een VA die voor langere periode in het buitenland zit?”

Samenwerken met een VA in het buitenland roept vragen op. Ik geef je de 4 belangrijkste vragen die je zou kunnen stellen, en geef je er direct antwoord op.

We zitten niet in dezelfde tijdszone. Hoe communiceer ik dan met je?
Voor vertrek maak ik hierover goede afspraken met jou. In Guatemala was het 7 uur vroeger. Mijn werkdag is van 7.00 uur tot 12.00 uur. In Nederlandse tijd is dit van 14.00 uur tot 19.00 uur. Een groot voordeel is dat ik de mailtjes die jij mij in de ochtend stuurt, direct kan beantwoorden en dat we hierover kunnen skypen, zoomen of mailen zonder tijdsverlies. Door het maken van goede afspraken leidt een eventueel tijdsverschil niet tot problemen.

Ik zie veel digital nomads vanuit koffietentjes werken. Hoe zit het met de online veiligheid van mijn gegevens?
Goede vraag! Dit is inderdaad een heel belangrijk aandachtspunt. Helemaal in het buitenland met al die openbare netwerken. Voor jouw en mijn veiligheid én gemoedsrust maak ik gebruik van een betaalde VPN-verbinding. Ik gebruik zelf Express VPN. Een VPN zorgt ervoor dat wanneer ik inlog op een openbaar wifinetwerk, niemand bij mijn gegevens kan komen. Er komt een soort beschermingsfilter tussen mijn laptop en het wifinetwerk waar ik gebruik van maak.

En ja, die koffietentjes zijn super leuk  maar omdat ik rond een uur of 7 begin met werken, is een fijn hotel met een ‘goede’ werkplek beter voor mij. Ik zit ook nog eens rustiger waardoor ik meer focus kan houden.

Heb je tijdens het reizen wel genoeg tijd om werkzaamheden voor mij te verrichten?
Afspraak is afspraak. Jij rekent op mij.  Dus ongeacht waar ik ben, iedere ochtend ga ik voor je aan het werk. Zit er een reisdag tussen, dan werk ik de volgende dag door. Part of the deal.

Stel dat je geen wifi hebt? Wat dan?
Ook al is de wifi nog zo snel, een stroomstoring achterhaalt haar wel  . Daarom koop ik een lokale simkaart voor in mijn telefoon. Super handig, want hierdoor wordt mijn telefoon een hotspot voor de laptop en heb ik gewoon internet.

Ik hoop dat deze blog jou heeft overtuigd dat werken met een reislustige VA geen enkel probleem is. Als het allemaal goed gaat, dan merk je niet eens dat hij of zij 9000 kilometer verderop zit. Bijkomend voordeel, je geniet mee van alle avonturen en foto’s. En wie weet is het een reden om nog meer te gaan uitbesteden, zodat ook jij vaker kunt gaan reizen.

Wil je ontdekken wat ik voor je kan betekenen?

Meer artikelen

Wat begrijp je niet aan het woord midden?

Wat begrijp je niet aan het woord midden?

Mijn rij-instructeur voor de motor kijkt me streng aan. Na 10 minuten rijden, stoppen we op een parkeerplaats waar hij me deze vraag stelt. Het is duidelijk. Ik moet proberen om zoveel mogelijk in het midden van mijn eigen rijbaan te rijden. Daarnaast moet ik ook...

Lees meer